Технотрейд - SKF Дистрибутор
default

Какво трябва да се знае относно уплътненията

Уплътненията са компоненти на лагерния възел, които следва да задържат смазката в лагера и да предпазват от проникване на замърсители. Поради това трябва да се обърне особено внимание при монтажа, поддържането и ремонтите.

Монтиране
 
При монтаж на радиални валови уплътнения трябва да се знае следното:
- Отворът на кутията да бъде гладък и с фаски;
- Уплътнението да се намаже с масло или грес преди монтажа;
- При монтажа уплътнителните пръстени да не са изкривени или наколнени;
- Контактната повърхност на вала да бъде чиста от драскотини, пукнатини, ръжда или издутини;
- Краищата на вала, върху които ще се разположат пръстените, следва да са загладени и скосени.

Поддържане
 
Радиалните валови уплътнения трябва винаги да се проверяват при плановете ремонти, а също така и при извънпланови престои. Тези уплътнения трябва да се подменят веднага след като се забележат първи признаци на износване или изтичане на смазка. Белези на износването са оставяне на следи по вала, изтичане на смазка по тях или повредената част на уплътнението. Смата смазка показва в каква степен уплътнението изпълнява функцията си. Ако тя потъмнее, мътна е или трудно изтича – това е знак, че едно или повече уплътнения са износени или дефектни.

Подменяне
 

Уплътненията следва да се подменят винаги по време на ремонт. Уплътнителните краища не бива да се оставят да трият по следите на стария пръстен. Прост начин за постигане на добър резултат е използването на износващите се втулки на SKF. Тези втулки се надяват на върху задралите повърхности и правят вала като нов, при това стойността им е много по-ниска от всички други начини за ремонт на вала. Износващите втулки са изключително тънкостенни и позволяват използване на същите по размер уплътнения като оригиналните. Те са изработени от висококачествена неръждаема стомана. Цилиндричната външна повърхност на втулката е машинно обработена и често е по-добра от повърхността на вала. Единствената грижа в случая е да се установи, защо уплътнението е дефектирало – лош монтаж, използване на различни видове смазки или добавки, материалът на уплътненито е неподходящ за случая.
Ако работните условия са различни или замърсяването се е увеличило следва да се потърси по-удачно решениена уплътняването. Един от начините е да се използва уплътнение, изработено от по-трудно износваши се материали или да се постави уплътнителна шайба пред оригиналното уплътнение с цел предпазване на възела от замърсители.
 
SPEEDI-SLEEVE® - износоустойчиви втулки от SKF
 
Според статистиката 36% от преждевременните повреди в лагерите се дължат на проблеми със смазването и 14% - на замърсяване. Качественото уплътняване на лагерния възел е от решаващо значение за намаляване на преждевременните повреди в лагерите.
SKF предлага широка гама радиални уплътнения с различен дизайн и от различни материали, приложими за всякакви работни условия.
Но ефективността на радиалните уплътнения (задържане на лубрикант и предпазване от мръсотии) се губи при неравномерна повърхност на вала, вследствие на износване.
SKF SPEDI-SLEEVE втулката е възможно най-добрия и функционален вариант за правилната експлоатация на радиалните уплътнения.

 
SPEEDI-SLEEVE е тънкостенна износоустойчива втулка, която има висококачествено покритие за осигуряване на оптимална срещулежаща повърхност за радиално уплътнение на вала. Втулката се поставя на място върху износената зона, осигурявайки уплътняваща площ, която е толкова добра, колкото и на нов вал, ако не и по-добра.
SKF SPEDI-SLEEVE втулката е с дебелина 0.28мм и е изработена от висококачествена неръждаема стомана. В зависимост от предназначението и мястото на инсталиране, фланеца на SPEDI-SLEEVE втулката може лесно да се премахне. Не се променя размера на използваното уплътнение.
В зависимост от диаметъра SKF предлага два вида износоустойчиви втулки. Тънкостенната SPEЕDI-SLEEVE втулка, която покрива диаметри на вала до 230мм включително. За по-големи диаметри - до 1150мм, SKF предлага износоустойчиви втулки, с идентификационен номер LDSLV.
LDSLV втулките се произвеждат в два дизайна : с фланец (LDSLV3) и без фланец (LDSLV4).
 
Последователност при монтаж:
 
  
 

 
Спестете част от високите разходи за ремонт, както и от ценното време на Вашия персонал по поддръжката като се доверите на доказалите се професионални решения с марка SKF.

Видеопредставяне на SKF Speedi-Sleeve може да видите тук:

 
 
Ще се радваме да отговорим на всички ваши въпроси, свързани с този иновативен продукт на SKF.
 
За повече информация свържете се с нас.